Menu

Az út eleje – Az út vége • 4.2

2019. április 9., 19.30

Zeneakadémia — Solti Terem
Közreműködik:
Baksai Réka, Gyenge Júlia, Osztrosits Éva, Pusker Júlia, Rácz József, Lisa Romain – hegedű, Ludmány Dénes, Tornyai Péter – brácsa, Varga István, Déri György, Zétényi Tamás – cselló, Bíró Zsófia – fuvola, Sallai Noémi – klarinét, Nagy Dávid Ádám – fagott, Andor Krisztián, Csabay Domonkos, Demény Balázs, Hámos Júlia, Palojtay János – zongora

Jegyárak: 1900 Ft

Jegyet veszek!

Zeneakadémia

Liszt Ferenc tér 8.
+36 1 321 0690

> i

Az út eleje - Az út vége_Felvégi Andrea

Az út eleje – Az út vége • 4.2

Capricciók és concertinók
  1. R. Strauss: Sextet from the opera Capriccio
  2. Ligeti: Két capriccio
  3. Haydn: 35. (A-dúr) zongoratrió, Hob. XV:35
  4. Stravinsky: Concertino
  5. R. Strauss: Duet Concertino

Hogy egy korai és kései mű között mekkora stiláris távolságot érzünk, az korról korra változhat. A 20. századi mestereknél viszont legtöbbször mégiscsak az az általános tapasztalat, hogy egy ifjúkori zsenge és egy érett kompozíció között semmilyen kapcsolatot nem lehet felfedezni. Ligeti György főiskolai stílusgyakorlatai – mint amilyen például az 1947-es Két capriccio – és érett korszakának bármelyik darabja között például még a szakemberek is csak fáradságos módon képesek párhuzamokra találni.
Különös érzés belegondolni, hogy Richard Strauss és Ligeti György a szó legszorosabb értelmében is kortársak voltak. Amikor Ligeti épp akadémiai vizsgadarabjait írta, Strauss utolsó zenekari darabján, a Duett-concertinón dolgozott. A koncerten e kései kompozíció mellett egy másik időskori mű részlete is elhangzik: utolsó operájának, a Capricciónak az előjátéka.

Vissza a programokhoz

© 2018 Müpa Budapest Nonprofit Kft. – BFTK Nonprofit Kft.
A szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják.

A legtöbb weboldalhoz hasonlóan a Budapesti Tavaszi Fesztivál honlapja is sütiket, valamint különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az „ELFOGADOM” gomb megnyomásával jóváhagyja. A sütik és kódok használatának tiltását itt teheti meg.

Bővebb információt az Adatvédelmi nyilatkozatban talál.